Ik weet hoe het is

Daar zat ik, 22 jaar oud en net afgestudeerd. Vol overtuiging vertelde ik aan mijn potentiële werkgever dat ik kwam voor uitdaging, de meest complexe problematiek en uiteindelijk een aanstelling voor lange termijn. Ik werd aangenomen! Een functie die totaal niet bij me paste en voordat ik dát toe kon geven, waren we bijna 2 jaar verder. Deze periode kenmerkt zich door onzekerheid, stress en slaapproblemen. Oh, en dat mocht niemand merken want dat paste niet in het perfecte plaatje. 

Ik herken nu dat mijn keuzes in die tijd waren gebasseerd op een hang naar waardering in combinatie met de overtuiging dat ik mezelf ten alle tijden moest gedragen als een vrouw met ballen

En nu, zoveel jaren later, heb ik dat los gelaten en sta ik iedere ochtend op met een middelvinger in de lucht.

Grapje, dat is niet waar. Ik ben nog steeds ontzettend gedreven, ambitieus, vind het belangrijk om er verzorgd uit te zien en leuk gevonden te worden door anderen. Dat hoort bij mij, het levert me veel op en het maakt me gelukkig maar ALLEEN wanneer ik het in balans breng.

Mijn eigen persoonlijke toolkit

Ik heb moeten leren ontspannen. Dat gevoel was ik destijds volledig kwijt. Yoga en mindfulness hebben mij daar enorm bij geholpen. Nu ik bekend ben met een gevoel van ontspanning, herken ik het tijdig wanneer ik te veel spanning ervaar. Dit biedt mij de ruimte om stil te staan en te kijken naar wat ik nodig heb.

Door mijn werk als psycholoog, opleidingen en supervisie werd ik gedwongen om naar mezelf te kijken, naar wat mij raakt en wat mij drijft. Ik leerde patronen herkennen rondom mijn grote behoefte aan waardering en de overtuiging dat alléén wanneer ik het perfecte plaatje nastreefde, ik ertoe deed. Door mezelf regelmatig af te vragen of ik iets doe voor mezelf of voor (de waardering van) een ander blijf ik bij mezelf.


Een andere belangrijke belemmerende overtuiging was ‘emoties zijn een teken van zwakte’. Dat betekende dus dat ik op een dagelijkse basis het uiterste van mezelf vroeg, in een omgeving die niet bij me paste en dan zonder erkenning te geven voor de emoties die daarbij kwamen kijken. Niet te doen! Nu weet ik dat niets krachtiger is dan kwetsbaarheid. Ik vraag om hulp, ken mijn valkuilen en deel gevoelens met anderen.

Het was een weg vol gesprekken met een psycholoog, coach, collega’s, vrienden en vriendinnen om deze mooie inzichten in de praktijk te brengen. Ik beschik nu over een persoonlijke toolkit met inzichten en middelen om balans te waarborgen in mijn leven en ik zal deze toolkit de rest van mijn leven blijven gebruiken.

Mijn missie

Naast mijn werk als psycholoog binnen de gezondheidszorg raakte ik privé ook regelmatig in gesprek met anderen over dit onderwerp en ontdekte ik al snel dat het overgrote deel worstelt met een veel te hoge lat. Zoveel mensen gaan op een dagelijkse basis aan zichzelf voorbij vanuit hoge eisen die ze aan zichzelf stellen. Mijn missie? Verbinding tussen mensen vergroten door kwetsbaarheid ruimte te geven. Hoe? Door zoveel mogelijk mensen te helpen bij het creëeren van hun eigen persoonlijke toolkit voor balans, want verbinding met anderen begint met verbinding met jezelf.

Maak kans
op een gratis sparsessie

Elke maand maken twee mensen kans op een gratis telefonisch sparsessie van 45 minuten. Laat me weten waar jij tegenaan loopt en wie weet spreken wij elkaar binnenkort!

 

? Ik ga uiteraard vertrouwelijk met je gegevens om. Lees hier meer in disclaimer & privacyregelement.

Lian Mutsers Praktijk voor Psychologie & Coaching

contact@lianmutsers.nl